Mugg

Vad är mugg?

Mugg är en inflammation i huden på hästens karleder. Lindriga varianter kan visa sig som små sårskorpor i hästens karled, medan allvarligare varianter kan medföra svullnad, rodnad och/eller till och med hälta.

Mugg är en inflammation i huden på hästens karled.

Mugg är en inflammation i huden på hästens karled.

Vad beror det på?

Mugg uppkommer oftast genom att hästen får småsår i karlederna. Inte sällan kommer det på hösten, när leriga hagar och blött klimat gör den tunna huden på karlederna extra känslig. Mugg förekommer oftare på vita ben, då den ljusa huden ibland är extra känslig.

 

Vilka symptom finns det?

Det finns en rad olika symptom. En lindrigare variant kan innebära att hästen bara får lite sårskorpor på karleden. Allvarligare fall kan dock medföra värme, svullnad, rodnad, ömhet och till och med hälta.

Om muggen inte behandlas, eller trots behandling sprider sig upp på benet kallas det rasp. Allvarligare fall av mugg kan resultera i lymfangit, vilket bland annat innebär att hästens ben svullnar upp rejält.

Hur förebygger man mugg?

Framåt hösten när det blir blött och lerigt är det viktigt att förebygga, samt att  kontrollera hästen varje dag. För att undvika problem är det viktigt att hålla karlederna rena och torra. Det är också viktigt att boxen hålls ren.

Boots kan i vissa fall förvärra situationen, om det kommer in smuts och skaver mellan bootsen och karleden.

Hur du själv kan behandla

Om hästen har fått en lindrig variant av mugg kan du prova att behandla den själv. Börja genom att tvätta helt rent med en mild, oparfymerad tvål. Mjuka upp och pilla bort skorporna, för att bakterierna som sitter under dem ska tvättas bort. Var noga med att tvätta bort all tvål, och torka alltid helt torrt. Smörj därefter gärna in området med en fet salva.

Om du har tvättat och smörjt enligt ovan i ett par dagar utan resultat kan du med fördel prova att tvätta med ett desinficerande medel, t.ex. klorhexidin.

Du kan läsa ett bra svar från en veterinär på Hippsons sida, här.

 

När ska du ringa veterinär?

Om din häst har lindrig mugg som vägrar ge med sig om du följt ovanstående steg är det dags att ringa veterinären.

Om hästen uppvisar allvarliga symptom, till exempel lymfangit eller hälta, bör du alltid ringa veterinär.

Kolik

Kolik som drabbar häst

Vad är det?

Kolik är ett samlingsnamn för när hästen har ont i mag- eller tarmområdet. Åkomman är smärtsam och kan ofta vara allvarlig – ibland så allvarlig att det leder till döden. Om man misstänker att hästen har kolik bör man alltid kontakta veterinär, inte minst för att föra en dialog och berätta om de symptom som finns.

Symptom

Det finns en rad olika symptom på kolik. Det kan bland annat vara:

 • Aptitlöshet – hästen vill inte äta.
 • Hästen skrapar med framhovarna och är orolig.
 • Ökad andningsfrekvens.
 • Höjd puls.
 • Att hästen vill lägga sig ner och ibland även rulla.
 • Hästen flåsar kraftigt och svettas.
 • Diarré eller förstoppning.
 • Hästen tittar mot sina flanker.
 • Hästen ställer sig i onormala positioner.
 • Färre tarmljud än normalt.
Om hästen rullar ofta och kraftigt kan det vara ett tecken på kolik.

Om hästen rullar ofta och kraftigt kan det vara ett tecken på kolik.

Varför får hästen kolik?

Det finns många olika orsaker till att hästen får kolik. Det kan bland annat bero på dåligt foder, parasiter, tarmvred, förstoppning, foderbyte, att hästen fått i sig sand, inflammationer i tarmarna med mera.

Olika typer av kolik

Det finns olika typer av kolik, och ofta är det svårt att direkt säga vilken typ som hästen lider av.

Sandkolik
Sandkolik är vanligt i södra Sverige, där det är mycket sand i jordarna. Sandkolik orsakas av att hästen får i sig mycket sand som fastnar i tarmarna.

Tarmvred
Tarmvred är allvarligt och kräver inte sällan operation.

Gaskolik
Gaskolik innebär att hästens tarmar är fyllda med gas. Detta orsakas ofta av foderbyten, dåligt foder eller oregelbundna fodringar.

Förstoppning

Förstoppning kan ske t.ex. i grovtarmen, tunntarmen eller blindtarmen. Kan orsakas bland annat av foderbyte, för litet vattenintag och parasiter.

Inflammationer
Inflammationer i buken eller tarmen är ofta allvarligt. Orsakas bland annat av parasiter eller dåligt foder.

Vad gör du om hästen uppvisar koliksymptom?

Om hästen uppvisar milda koliksymptom kan det hjälpa att promenera med den, vilket brukar lätta en förstoppning. Hästen bör inte longeras eller jagas, utan den ska röra sig i skritt. Det är också viktigt att ta bort allt foder, men att se till att hästen alltid har tillgång till vatten. Vill hästen rulla sig är det viktigt att den har gott om halm i boxen så att den inte skadar sig. Det är dock klokt att alltid ringa en veterinär för att berätta om symptomen och få råd om hur man ska gå vidare.

Det kan också vara klokt att förbereda inför transport. Det är bättre att åka till veterinären en gång för mycket, kolik kan snabbt förvärras och det är inte ovanligt att hästar dör av kolik.

Om hästen visar tecken på kraftig smärta eller vill rulla sig bör veterinär alltid tillkallas.

Om hästen har visat milda koliksymptom men verkar må bättre ska man övervaka hästen noga under en period efteråt. Det är klokt att vara försiktig med foder, samt säkerställa att hästen alltid har fri tillgång till vatten.

Att ge hästen olja vid kolik

Du bör inte ge hästen olja innan du talat med en veterinär. Om hästen uppvisar koliksymtom på grund av förstoppning kan det underlätta, men om koliken beror på något annat kan oljan förvärra situationen.

Behandling

Hur man benhandlar kolik skiljer sig åt från fall till fall, då det finns olika typer av kolik. Det kan bland annat vara genom dropp, medicin eller operation.

Hur förebygger man kolik?

Det finns många anledningar till att hästen får kolik, men vill man förebygga det så gott det går finns det ett antal punkter man som hästägare ska vara noggrann med:

 • Hästen ska alltid få bra foder. Fodret får aldrig vara dammigt eller mögligt.
 • Det är viktigt med regelbundna fodringar.
 • Det är bättre med många mindre mål, än få stora.
 • Foderbyten bör ske stegvis.
 • Hästen bör avmaskas enligt veterinärens rekommendationer.
 • Hästen ska alltid ha tillgång till vatten, även på vintern.
 • Man ska helst försöka undvika plötslig vila, så gott det går.

Att ha häst på lösdrift

Lösdrift för hästar blir vanligare och vanligare. Det finns ett flertal fördelar med att ha hästen på lösdrift, både för hästens välbefinnande och oftast också ur en ekonomisk synpunkt.

Det var tidigare vanligt att hästar av lite robustare typ, t.ex. islandshästar och kallblod gick på lösdrift. Nu är det dock vanligt att även ridhästar gör det.

Många hästar trivs utmärkt på lösdrift.
Många hästar trivs utmärkt med att gå ute dygnet runt.

Vad är lösdrift?

Lösdrift innebär att hästarna går ute dygnet runt, ofta i större grupper. Det ska finnas en eller flera hallar i hagen, där hästarna kan gå in för att skydda sig mot vind och nederbörd.

Idag är många lösdrifter relativt enkla. Det har även kommit mer avancerade system som bland annat används på större ridanläggningar runt om i landet. Exempel på detta kan vara kraftfoderautomater, likt de som länge använts inom jordbruket. Automaten känner av vilken häst som kommer fram till den, och portionerar då ut rätt mängd kraftfoder till den specifika hästen.

Det finns krav på hur ligghallarna ska vara utformade. Du kan läsa mer om det hos jordbruksverket; klicka här för att komma till rätt sida.

Fördelar med lösdrift

Det finns många fördelar med lösdrift, inte minst att det är ett väldigt naturligt sätt för hästen att leva. Den kan röra på sig över hela dygnet, och får stimulans genom att alltid ha tillgång till hästkompisar. Ofta brukar hagarna vara så stora att det alltid finns buskar, träd och rötter att tugga på, vilket också ger hästarna sysselsättning. Många hästägare upplever att hästarna blir mer harmoniska och jämna i temperamentet när de går på lösdrift. Vissa befarar att hästarna inte ska orka jobba lika bra i ridningen när de hela tiden är ute och kan röra på sig på egen hand. Så brukar dock inte vara fallet.

Eventuella olater som beror på tristess, såsom krubbitning, vävning och liknande, försvinner när hästen hela tiden går ute och håller sig sysselsatt.

En annan aspekt som påverkar hästägaren är att lösdrift ofta blir billigare än att stalla upp hästen. Det blir mindre underhåll på byggnader och liknande, men framför allt minskar också det behov av personal som uppkommer när hästen varje dag ska tas ut och in från hagen, fodras, bytas täcke på och så vidare.

Nackdelar med lösdrift

Naturligtvis finns det inte bara fördelar med lösdrift. På många ställen där lösdrifterna inte har avancerade utfodringsmaskiner har hästarna fri tillgång till grovfoder. Detta innebär att hästar som är väldigt glupska kan bli överviktiga då de helt enkelt äter för mycket.

Rider man sin häst så den blir svettig kan det vara problematiskt om man inte vill släppa ut hästen blöt. Många löser dock detta genom att klippa hästen, och låta den gå med täcke på.

Om du vill läsa fler spännande artiklar om hästar, kolla in vårt artikelarkiv här.

Fyrverkeriförbud

Det är många inom hästvärlden (och utanför den också, för den delen) som skulle vilja se ett fyrverkeriförbud på plats. Frågan väcks på nytt efter varje nyårsfirande, då både människor, djur och byggnader oundvikligen skadas av fyrverkerier.

Namninsamling för fyrverkeriförbud

Många hussar och mattar vittnar om panikslagna djur, och medierna rapporterar ideligen om skador och olyckor som orsakats av fyrverkerier. Om du vill göra skillnad kan du engagera dig i Smällarupproret samt göra som över 60 000 personer i Sverige redan gjort, nämligen skriva under denna namninsamling för att få till ett fyrverkeriförbud.

Många längtar efter ett fyrverkeriförbud.

Vad kan du göra för din häst som är rädd för fyrverkerier?

Hästar har mycket känslig hörsel, och uppfattar många ljud som vi människor inte kan höra. Många hästar tycker det är obehagligt med smällare och fyrverkerier, men det finns vissa saker man som hästägare kan göra för att minimera hästens obehag under nyår.

Håll hästarna inomhus vid tolvslaget
Många hästar som går ute när det skjuts fyrverkerier blir så rädda att de rymmer från sina hagar. Även om hästen normalt går ute eller på lösdrift kan det vara klokt att låta den stå inne under själva nyårsafton.

Luva med öronproppar
Om hästen accepterar det kan det vara en god idé att sätta öronproppar, t.ex. bomull, i hästens öron. Man kan komplettera med en luva för att propparna ska sitta extra bra.

Minimera “blixtrandet”
För att minimera det blixtrande som hästen uppfattar kan man tända alla lampor i stallet, samt täcka för alla fönster.

Mycket grovfoder
Det kan vara en klok idé att ge hästen lite extra grovfoder, så den håller sig sysselsatt.

Lugn musik i stallet
Sätt på en radio som spelar lugn musik i stallet. På så vis hör hästen inte smällarna lika tydligt.

Spendera nyår i stallet
För den som har en häst som blir mycket rädd kan det vara smart att vara i stallet vid tolvslaget, för att säkerställa att inget händer med hästen.

Feromoner
Vissa hästägare upplever att hästen blir lugnare av feromoner. Man stryker på det runt hästens näsborrar någon timme innan tolvslaget för bästa effekt.

För att ta del av fler intressanta artiklar, kolla in vårt artikelarkiv här.

Sadeltvång

Man brukar tala om två olika typer av åkomman, psykisk sadeltvång och fysisk (även kallad äkta) sadeltvång. Skillnaden mellan de olika typerna är att psykisk sadeltvång är ett beteende, medan fysisk sadeltvång är något som händer utan att hästen utför det medvetet. Nedan kommer lite information om vad de olika typerna av problemet innebär, samt hur man kan undvika det.

Sadeltvång är ett relativt vanligt problem.

Fysisk sadeltvång

Det finns inte mycket forskning gjord på fysisk sadeltvång, ibland kallad äkta sadeltvång. Man vet dock att det beror på att vissa nerver under hästens mage ligger väldigt ytligt, och att de kommer i kläm när man till exempel spänner sadelgjorden.

Symtom

Symtom kan vara att hästen faller ihop, blir ostadig eller i milda fall verkar tappa fattningen och bli lite glasartad i blicken. I de flesta fall där det talas om fysisk sadeltvång brukar hästen ha ganska tydliga tendenser till att bli ostadig eller falla omkull.

Förekomst

Problemet förekommer ofta på hästar vars nerver under magen ligger väldigt ytligt, och därför blir klämda när man spänner sadelgjorden. Det kan förekomma på alla typer och raser av hästar, men man har sett att arabiska- och engelska fullblod drabbas oftare än andra raser.

Behandling

På hästar med fysisk sadeltvång hjälper det ofta att vara försiktig när man spänner sadelgjorden. När man lägger på sadeln spänner man ett hål, bara så att sadeln inte trillar av. Därefter spänner man i omgångar, till exempel innan man går ut ur stallet, när man kommer ut i ridhuset, innan man ska sitta upp och så vidare. Ibland hjälper det att hästen har möjlighet att röra sig något steg när man spänner sadelgjorden.

Ofta hjälper det om sadelgjorden är elastisk, för att trycket runt hästens mage inte ska bli så statiskt.

Till hästar som inte blir hjälpta av ovanstående tillvägagångssätt kan man köpa en sadelgjord som är speciellt framtagen för hästar med sadeltvång. Dessa sadelgjordar är ofta breda för att fördela trycket, samt elastiska i båda ändar.

Psykisk  sadeltvång

Symtom på psykisk sadeltvång förekommer ofta vid sadling, men kan också komma vid uppsittning. Det är ett lite bredare begrepp än fysisk sadeltvång, och förekommer relativt ofta hos olika hästar. Även psykisk sadeltvång kan ha fysiska anledningar, men här talar man alltså inte om den nervkläm som nämns ovan.

Symtom

Symtom på psykisk sadeltvång kan variera mycket. Det kan vara allt från att hästen blir lite irriterad, spänd och orolig, till att den kastar sig, bockar, stegrar eller till och med försöker lägga sig ned för att komma undan sadeln. Ofta kommer sadeltvånget fram vid sadling, men det kan också förekomma vid uppsittning. Till skillnad från vid fysisk sadeltvång är hästens reaktion medveten.

Förekomst

Problemet kan förekomma hos alla raser och typer av hästar. Man ser ingen trend i vilka raser som drabbas. Däremot beror sadeltvånget ofta på att hästen far illa vid sadling – den upplever det som obehagligt. Detta kan bero på att hästen blivit skrämd, att sadeln ligger illa och är obekväm, att hästen blivit illa behandlad eller att hästen av någon anledning har ont.

Behandling

Hur man behandlar psykisk sadeltvång varierar från häst till häst. Man ska alltid säkerställa att sadeln ligger bra på hästen och inte orsakar obehag. Det är också viktigt att låta veterinär konstatera att hästen inte har ont någonstans.

På vissa hästar med milda symtom räcker det med att vara lugn, spänna sadelgjorden sakta och kanske använda en gjord med resår. Det räcker ofta för att hästen inte ska uppleva situationen som obehaglig.

På hästar med allvarliga reaktioner ska man först och främst vara säker på att det bara är obehag, och inte smärta, som ligger bakom hästens agerande. Ofta är det enda botemedlet att vara lugn, sansad och att träna. Ibland räcker det att bara träna på det moment hästen ogillar, som till exempel sadling eller uppsittning. Ibland måste man dock “lära om” hästen från början. Det vill säga gå tillbaka till ruta ett, och träna som om hästen vore en unghäst. I vissa fall kanske man får börja med att träna med en resårgjord till täcke, och sedan gradvis jobba sig framåt.

Vill du veta mer?

Ta del av fler intressanta artiklar genom att kolla in vårt artikelarkiv här.

 

Träns med vaggor

På senare tid har det varit mycket diskussioner och nyheter angående träns med vaggor,  och då mer specifikt  vaggors vara eller icke-vara. Ridsportförbundet har gått ut med information om att vaggor inte är tillåtna, varken i tyglar eller träns (sidostycken).

Vad är en vagga?

En vagga är en liten, elastisk del som ibland förekommer på vissa tillverkares tyglar och/eller sidostycken. Tanken med vaggan är att den ska fjädra och ge en mjukare kontakt mellan bett och tygel eller sidostycke. Vaggor förekommer främst i tyglar och träns från tillverkaren PS of Sweden.

Förtydligande om regler för träns med vaggor

Många tävlingsryttare, även i de högre klasserna, använde sig av både tyglar och träns med vaggor innan Svenska Ridsportförbundet gjorde ett förtydligande angående reglerna. Förbundet gick ut med informationen mitt under SM-tävlingarna, vilket orsakade stor uppståndelse. Flera deltagare fick klippa av vaggorna på tävlingsplatsen.

Träns med vaggor

Missförstånd angående “förbud”

Många missförstod förbundets uttalande, och trodde att vaggorna blivit förbjudna under själva SM-tävlingarna. Så var dock inte fallet, utan tyglar och träns med vaggor har aldrig varit tillåtna enligt TR (tävlingsreglementet), dock har många domare missat detta och tränsen/tyglarna har därför kunnat användas på tävling.

Förbundet skrev i sitt uttalande:

“Med anledning av en diskussion rörande kandar och träns gör Svenska Ridsportförbundet följande förtydligande:

Tyglar med elastisk funktion är inte tillåtna enligt Svenska Ridsportförbundets TR, Tävlingsreglemente, och heller inte enligt FEI:s internationella regler.

Bett ska ha en direkt kontakt med sidostycken och tyglar utan någon fjädrande funktion.

Hästens utrustning regleras i Mom 211 i TR II Dressyr.
I Mom 211 punkt 8.6. står All övrig utrustning inte nämnd i moment 211, är förbjuden och dess användande leder till avstängning ur klass/klasser.” Länk till deras hemsida och uttalande här.

Vid närmare granskning av själva TR II för dressyr kan man läsa följande angående träns och tyglar:

“2.1. Träns består av huvudlag med bett och tyglar samt nosgrimma. Huvudlaget är sammansatt av nackstycke, sidostycken, käkrem och pannrem. Huvudlag och nosgrimma får vara gjorda av läder eller plast, som inte får såra eller skada hästen. Mjukt fodrat skydd får användas på nackstycke.”

“2.3. Tyglar ska vara av läder och/eller textil med eller utan läderstroppar. Även tyglar med tunn gummifodring eller gummivävtyglar är tillåtna.”

“8.6. All övrig utrustning inte nämnd i moment 211, är förbjuden och dess användande leder till avstängning ur klass/klasser.”

 

Turbulens om vaggor

Många hävdade efter förbundets uttalande att vaggorna skulle vara tillåtna i tyglar, då de enligt TR får ha “tunn gummifodring”. Även detta dementerades av Svenska Ridsportförbundet, som klargjorde att vaggorna inte är någon fodring. Det blev stor turbulens och missnöje efter beskedet om vaggor. Många tyckte att förbundet agerat fult, och hävdade att uttalandet berodde på missnöje eller personligt agg mot vissa tillverkare. Minst lika många hävdade dock att de personer som drabbats är skyldiga att känna till tävlingarnas regler, och att det därför vore orättvist om man fick tävla med viss utrustning som bryter mot reglerna. Det hävdades också att tillverkarna borde ta större ansvar innan de går ut med att en viss produkt är godkänd att tävla med, speciellt när priserna på vissa huvudlag kunde uppgå till 4000 kronor.

Vad händer nu?

Det står nu klart att tyglar och träns med vaggor inte tillåts i TR som gäller för 2017 heller. Många önskar förändring, och ligger på ridsportförbundet angående en regeländring. I nuläget finns det dock inte mycket som lutar mot att vaggorna kommer bli godkända på tävling.

Du kan läsa ett annat blogginlägg om vaggor här.

För att ta del av mer intressanta artiklar, kolla in vårt artikelarkiv här.