Mugg

Vad är mugg?

Mugg är en inflammation i huden på hästens karleder. Lindriga varianter kan visa sig som små sårskorpor i hästens karled, medan allvarligare varianter kan medföra svullnad, rodnad och/eller till och med hälta.

Mugg är en inflammation i huden på hästens karled.

Mugg är en inflammation i huden på hästens karled.

Vad beror det på?

Mugg uppkommer oftast genom att hästen får småsår i karlederna. Inte sällan kommer det på hösten, när leriga hagar och blött klimat gör den tunna huden på karlederna extra känslig. Mugg förekommer oftare på vita ben, då den ljusa huden ibland är extra känslig.

 

Vilka symptom finns det?

Det finns en rad olika symptom. En lindrigare variant kan innebära att hästen bara får lite sårskorpor på karleden. Allvarligare fall kan dock medföra värme, svullnad, rodnad, ömhet och till och med hälta.

Om muggen inte behandlas, eller trots behandling sprider sig upp på benet kallas det rasp. Allvarligare fall av mugg kan resultera i lymfangit, vilket bland annat innebär att hästens ben svullnar upp rejält.

Hur förebygger man mugg?

Framåt hösten när det blir blött och lerigt är det viktigt att förebygga, samt att  kontrollera hästen varje dag. För att undvika problem är det viktigt att hålla karlederna rena och torra. Det är också viktigt att boxen hålls ren.

Boots kan i vissa fall förvärra situationen, om det kommer in smuts och skaver mellan bootsen och karleden.

Hur du själv kan behandla

Om hästen har fått en lindrig variant av mugg kan du prova att behandla den själv. Börja genom att tvätta helt rent med en mild, oparfymerad tvål. Mjuka upp och pilla bort skorporna, för att bakterierna som sitter under dem ska tvättas bort. Var noga med att tvätta bort all tvål, och torka alltid helt torrt. Smörj därefter gärna in området med en fet salva.

Om du har tvättat och smörjt enligt ovan i ett par dagar utan resultat kan du med fördel prova att tvätta med ett desinficerande medel, t.ex. klorhexidin.

Du kan läsa ett bra svar från en veterinär på Hippsons sida, här.

 

När ska du ringa veterinär?

Om din häst har lindrig mugg som vägrar ge med sig om du följt ovanstående steg är det dags att ringa veterinären.

Om hästen uppvisar allvarliga symptom, till exempel lymfangit eller hälta, bör du alltid ringa veterinär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *