Att ha häst på lösdrift

Lösdrift för hästar blir vanligare och vanligare. Det finns ett flertal fördelar med att ha hästen på lösdrift, både för hästens välbefinnande och oftast också ur en ekonomisk synpunkt.

Det var tidigare vanligt att hästar av lite robustare typ, t.ex. islandshästar och kallblod gick på lösdrift. Nu är det dock vanligt att även ridhästar gör det.

Många hästar trivs utmärkt på lösdrift.
Många hästar trivs utmärkt med att gå ute dygnet runt.

Vad är lösdrift?

Lösdrift innebär att hästarna går ute dygnet runt, ofta i större grupper. Det ska finnas en eller flera hallar i hagen, där hästarna kan gå in för att skydda sig mot vind och nederbörd.

Idag är många lösdrifter relativt enkla. Det har även kommit mer avancerade system som bland annat används på större ridanläggningar runt om i landet. Exempel på detta kan vara kraftfoderautomater, likt de som länge använts inom jordbruket. Automaten känner av vilken häst som kommer fram till den, och portionerar då ut rätt mängd kraftfoder till den specifika hästen.

Det finns krav på hur ligghallarna ska vara utformade. Du kan läsa mer om det hos jordbruksverket; klicka här för att komma till rätt sida.

Fördelar med lösdrift

Det finns många fördelar med lösdrift, inte minst att det är ett väldigt naturligt sätt för hästen att leva. Den kan röra på sig över hela dygnet, och får stimulans genom att alltid ha tillgång till hästkompisar. Ofta brukar hagarna vara så stora att det alltid finns buskar, träd och rötter att tugga på, vilket också ger hästarna sysselsättning. Många hästägare upplever att hästarna blir mer harmoniska och jämna i temperamentet när de går på lösdrift. Vissa befarar att hästarna inte ska orka jobba lika bra i ridningen när de hela tiden är ute och kan röra på sig på egen hand. Så brukar dock inte vara fallet.

Eventuella olater som beror på tristess, såsom krubbitning, vävning och liknande, försvinner när hästen hela tiden går ute och håller sig sysselsatt.

En annan aspekt som påverkar hästägaren är att lösdrift ofta blir billigare än att stalla upp hästen. Det blir mindre underhåll på byggnader och liknande, men framför allt minskar också det behov av personal som uppkommer när hästen varje dag ska tas ut och in från hagen, fodras, bytas täcke på och så vidare.

Nackdelar med lösdrift

Naturligtvis finns det inte bara fördelar med lösdrift. På många ställen där lösdrifterna inte har avancerade utfodringsmaskiner har hästarna fri tillgång till grovfoder. Detta innebär att hästar som är väldigt glupska kan bli överviktiga då de helt enkelt äter för mycket.

Rider man sin häst så den blir svettig kan det vara problematiskt om man inte vill släppa ut hästen blöt. Många löser dock detta genom att klippa hästen, och låta den gå med täcke på.

Om du vill läsa fler spännande artiklar om hästar, kolla in vårt artikelarkiv här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *