Fyrverkeriförbud

Det är många inom hästvärlden (och utanför den också, för den delen) som skulle vilja se ett fyrverkeriförbud på plats. Frågan väcks på nytt efter varje nyårsfirande, då både människor, djur och byggnader oundvikligen skadas av fyrverkerier.

Namninsamling för fyrverkeriförbud

Många hussar och mattar vittnar om panikslagna djur, och medierna rapporterar ideligen om skador och olyckor som orsakats av fyrverkerier. Om du vill göra skillnad kan du engagera dig i Smällarupproret samt göra som över 60 000 personer i Sverige redan gjort, nämligen skriva under denna namninsamling för att få till ett fyrverkeriförbud.

Många längtar efter ett fyrverkeriförbud.

Vad kan du göra för din häst som är rädd för fyrverkerier?

Hästar har mycket känslig hörsel, och uppfattar många ljud som vi människor inte kan höra. Många hästar tycker det är obehagligt med smällare och fyrverkerier, men det finns vissa saker man som hästägare kan göra för att minimera hästens obehag under nyår.

Håll hästarna inomhus vid tolvslaget
Många hästar som går ute när det skjuts fyrverkerier blir så rädda att de rymmer från sina hagar. Även om hästen normalt går ute eller på lösdrift kan det vara klokt att låta den stå inne under själva nyårsafton.

Luva med öronproppar
Om hästen accepterar det kan det vara en god idé att sätta öronproppar, t.ex. bomull, i hästens öron. Man kan komplettera med en luva för att propparna ska sitta extra bra.

Minimera “blixtrandet”
För att minimera det blixtrande som hästen uppfattar kan man tända alla lampor i stallet, samt täcka för alla fönster.

Mycket grovfoder
Det kan vara en klok idé att ge hästen lite extra grovfoder, så den håller sig sysselsatt.

Lugn musik i stallet
Sätt på en radio som spelar lugn musik i stallet. På så vis hör hästen inte smällarna lika tydligt.

Spendera nyår i stallet
För den som har en häst som blir mycket rädd kan det vara smart att vara i stallet vid tolvslaget, för att säkerställa att inget händer med hästen.

Feromoner
Vissa hästägare upplever att hästen blir lugnare av feromoner. Man stryker på det runt hästens näsborrar någon timme innan tolvslaget för bästa effekt.

För att ta del av fler intressanta artiklar, kolla in vårt artikelarkiv här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *